Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

Valley Children’s Healthcare – Madera – Pediatric Art Progams

In 2012 Aesthetics began the task of creating a branded environment for Valley Children’s Hospital in Madera, California. The 30 year-old, million-square-foot campus needed an interior design master plan that would thoroughly express the hospital’s brand, communicate the healing and wellness nature of their medical practices, and provide a nurturing and inviting environment for patients and families. These salutogenic design standards would also apply to community outpatient facilities.

Objectives:  To create cohesive interior design standards that reinforce the brand of the organization while reducing stress for patients and visitors, by providing:

Clarity:  Define where you are and how to navigate where you are going.

Comfort:  Provide respite outside of the medical treatment aspect of the visit.

Discovery:  Provide positive distractions throughout the healthcare journey.

Beauty:  Access to nature, good design and integrated art.

Method:  Aesthetics began with an intensive assessment of the existing facility, organizational marketing and growth plans, leadership goals and objectives, and numerous interviews with staff and patients. This assessment, along with the application of evidence-based best practices, was key to developing a design that would support the health and well-being of patients and staff. Refining the design through collaborative workshops with stakeholders, the design team created master interior design standards, art program standards, wayfinding standards and graphic standards that were put into a phased implementation program.   

Conclusion:  The redesign of the main campus public spaces is complete. The design standards are currently being implemented within Valley Children’s outpatient facilities, in new construction and remodeling projects.